[...] (więcej niż 40% energii z tłuszczów) się sprawdzi. Błędy dietetyczne Chciałbym zauważyć, iż kobieta kierowała się archaicznymi zaleceniami dotyczącymi podaży protein. Według współczesnej wiedzy dla wyników sportowych i regeneracji lepsza może być większa ilość białka niż tylko 85 g dziennie (w tym przypadku było to 1,4 g białka na [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] sensu. Kulturystą się jest, a nie bywa. Musisz coś wybrać. Referencje, badania, literatura: T. A. Trappe i in. Effect of ibuprofen and acetaminophen on postexercise muscle protein synthesis https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00352.2001 Marek Rajzer, Ilona Palka, Kalina Kawecka-Jaszcz Znaczenie zjawiska lepkości krwi w [...]
[...] niwelujemy „spalanie” tkanki tłuszczowej. Wahania stężenia cukru we krwi powodują, iż szybko stajemy się głodni, a tego rodzaju płatki są pozbawione wartościowych protein (np. WPC, WPI, WPH), które mogłyby, choć częściowo uratować sytuację. Czy istnieją zdrowe alternatywy? Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
Kreatyna należy do najlepiej sprzedających się suplementów diety w historii. Być może jest nawet na pierwszym miejscu - przynajmniej na to wskazują wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by [...]
[...] się do osiągnięcia korzyści żywieniowych i klinicznych w tej grupie osób. Co to jest dieta wysokobiałkowa? Uwaga, w kulturystyce kiedyś uznawano, iż wysokie spożycie protein to więcej niż 2 g na kg masy ciała. Ogólnie straszono zwiększoną podażą białka w diecie, miało to być wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia, a szczególnie nerek i wątroby. [...]
Pierwsze Sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się w 1935 r. W sporcie SAA zaczęto stosować je w latach 50. XX wieku, na szeroką skalę były w użyciu w latach 60.-90. XX wieku. Wpływ na serce Nadal wielu mężczyzn wierzy, iż zmiany w sercu, które mają charakter fizjologiczny (serce sportowca), są tożsame z patologiczną przebudową po stosowaniu [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
Beta-mimetyki to substancje oddziałujące na receptory β1, β2 oraz β3. Każdy związek ma indywidualną charakterystykę oraz siłę działania w stosunku do różnych rodzajów receptorów. Receptory są rozmieszczone w różnych komórkach. Fizjologicznie na receptory β1, β2 oraz β3 oddziałuje adrenalina (epinefryna) oraz noradrenalina (norepinefryna ). Czy [...]
[...] warunki metaboliczne (kortyzol). Dlatego optymalną porą na cardio jest 4-6 h po posiłku, w ciągu dnia. Jeśli posiłek zawierał > 100 g węglowodanów oraz porcję protein, można spodziewać się wielogodzinnego podwyższenia stężenia insuliny, co jest niekorzystne dla utylizacji tłuszczu. Przykładowo, w badaniu Lin F. Changa i wsp. przed [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
[...] są głównie w okolicach potreningowych, jako szybka forma energii, zawartość 30% białka - gainery z taką zawartością białek uważane są za zamiennik posiłku. Około 20-25 g protein na 100 g odżywki sprawdza się idealnie, jako opcja dodatkowego posiłku lub jego zamiennika, zawartość 50% białka - produkty tego typu noszą nazwę bulka, czyli [...]
[...] kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. Prostota zastosowania odżywki tego typu sprawia, że gainer chętnie jest umieszczany w diecie osób trenujących, zwłaszcza tych, które mają problem z budowaniem masy [...]
[...] do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków kulturystyki dopiero w końcu XIX wieku. Jednak można znaleźć elementy treningu siłowego już w VI wieku p.n.e. Z [...]
[...] obwodowej i wątrobowej wrażliwości na insulinę. Ma też niebagatelny, negatywny wpływ na stężenie testosteronu. Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (np. WPC; koncentrat białka serwatkowego) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest [...]